Happy Diwali


Diwali

Diwali är en stor hinduistiskt, jaintisk, buddhistisk och sikhisk högtid. Det är en stor ljusfest världen över till ära för återkomsten av Lord Rama, Fru Sita, bror Lakshmana och herre Hanuman till Ayoduha från exil 14 år efter att Rama besegrade Ravana. Högtiden går att jämställa med nyår i vissa länder och infaller nu i slutet av oktober eller början av november och i år infaller det idag, 27/10. Diwali kallas ljusets högtid och pågår under fem dagar. Det är en av Indiens viktigaste högtider och därmed något jag vill att vi tillsammans uppmärksammar!


Tankar från mig till er

Jag fick själv uppleva denna fantastiska högtid under min tid i Indien. Gatorna fylldes av ljus, musik och fest dagarna och nätterna långa. Jag var hemma hos familjer som, i det lilla de hade, inför sin egen ceremoni hade ställt dit ett extra ljus för mig. De gjorde mig delaktig i något som för dem var det allra heligaste. Något som för mig har kommit att prägla mina minnen från Indien och de människor jag träffade där. Vi arbetade med de mest utsatta i samhället. Mitt i allt detta fick jag kliva in i deras värld och verklighet, där jag välkomnades så varmt. Inte en värld och verklighet där fattigdomen, de knappa levnadsvillkoren eller misären var i fokus. Utan istället en självklar värme och gemenskap som inte liknade något jag mött förut.

Dessa människor är så enormt mycket mer än det vi matats med från utsatta och fattiga områden runt om i världen. Visst, de lever under förhållandens som varken du eller jag någonsin skulle kunna föreställa oss. MEN, och det är ett stort men, det är och representerar inte vem eller vilka dessa människor är. De skrattar, gråter, bråkar, älskar, hatar och njuter av livet. Precis som du och jag. Det som var deras hem, kunde chocka mig. Det det tog tid innan jag kunde vänja mig vid och acceptera tanken av att vi har människor i vår värld som lever under sådana förutsättningar. Men det var deras hem, som de var stolta över. Det var deras hem och deras familj som jag välkomnades till med öppna armar. Jag fick dela skratt, mat, festligheter och de allra heligaste stunderna de hade tillsammans. Som om det var en självklarhet. Som om jag alltid funnits där. En självklar del av deras gemenskap.

Just därför är denna högtid något som blivit viktigt för mig. Det jag bär med mig är kanske inte dess religiösa innebörd, utan det är istället de människor som i denna stund tänder sina ljus. Som firar, dansar, skrattar och ber tillsammans. De firar med familj och vänner, likaväl som den svenska tjejen som är där, och lite vilset trevar sig fram i sin roll som socialarbetare i en värld så olik den hon är van vid att möta här hemma.

Med detta, tycker jag att vi tillsammans tänder ett ljus idag. Tänker på alla de barn som vi tillsammans stöttar genom våra sponsorskap. Vi tänder dessa ljus med en glädje och med en beundran. Beundran för deras förmåga till glädje, omtänksamhet, generositet och gemenskap. Något vi alla har nytta att ta lärdom om. Glad Diwali, allihopa!


Sashakt

Med detta vill jag även informera om att samtlig dokumentation nu är klar för att skickas in så vi, tillsammans, nu kan bli en ideell förening. Så fort jag fått besked om att detta är klart kommer vidare information till er alla sponsorer. Vi har mycket spännande framför oss nu, och jag ser fram emot att åka vidare på denna resa ihop med er. Vi hoppas självklart även på att vi ska bli fler nya sponsorer som vill vara en del av vårt arbete. Så glöm inte – sprid vårt arbete, dela hemsidan o.s.v.


Better to light one small candle than to curse the darkness.

Kinesiskt ordspråk

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: